Strony
▼
poniedziałek, 27 kwietnia 2015
Ziemniaki z kiełbasą, fasolką i pieczarkami w pomidowowym sosie. Szybkie danie jednogarnkowe.
Dziś proponuję bardzo szybkie, smaczne, pożywne i tanie jedzonko :) Wszystko w jednym garnku, mało mycia, mało pracy. Takie danie można z powodzeniem przygotować zarówno po ciężkim dniu w pracy na szybko, jak i na spokojnie dzień wcześniej a potem tylko odgrzewać.. na drugi dzień zyskuje na smaku :) Polecam.
Składniki ( dla 3-4 osób )
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- 0.30 dkg cienkiej dobrej kiełbasy
- 0.30 dkg pieczarek
- puszka fasolki kolorowej
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz,czosnek mielony, cebulka suszona, majeranek, papryka czerwona mielona
- 0,5 szklanki mleka 0.5 % ... mleko można zastąpić śmietaną 12%
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie
Obrane i umyte ziemniaki kroje w grubsze półplasterki, zalewam wodą tak aby tylko przykryła ziemniaki, solę, dodaję wszystkie przyprawy i gotuje na wolnym ogniu. Kiełbasę kroję w plastry i obsmażam na suchej patelni do wytopienia tłuszczu. Do obsmażonej kiełbasy dodaję oczyszczone i pokrojone w ćwiartki... ósemki.. pieczarki. Całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Zawartość patelni przekładam do gotujących się ziemniaków. Następnie dodaje fasolkę z puszki wraz z zalewą, plus 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego. Na koniec do dania dolewam rozrobione mleko z mąką. Całość gotuję jeszcze kolejne 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Gotowe danie podaję na gorąco z ulubionym pieczywem.
Smacznego :)
Lubię takie dania, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lunie tego typu dania!
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja, warto zrobić test
OdpowiedzUsuń