Strony
▼
sobota, 17 stycznia 2015
Śledzie w sosie czosnkowo-koperkowym z ogórkiem i cebulką.
Doskonałe śledziki dla prawdziwych twardzieli :) Sos bardzo mocny, wyrazisty w smaku w połączeniu ze śledziami stanowi świetną przekąskę.. zakąskę na zakrapianą imprezę. Polecam :)
Składniki
- 4 płaty śledziowe solone typu Matjas
Sos
- 1 malutka cebulka
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 duży ząbek czosnku
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej smietany
Wykonanie
Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie co najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki.
W miseczce przygotowuję sos: Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskam przez praskę, koperek siekam. Dodaję majonez i śmietanę, dokładnie mieszam do połączenia składników. Do sosu przekładam pokrojone sledzie, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny ( najlepiej na całą noc) do lodówki. W celu przegryzienia się smaków :)
Smacznego :)
Wykonanie
Fajne śledziki. Też robię podobnie i są pyszne :-) miłego dzionka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)Miłego dnia :)
UsuńUwielbiam śledzie napewno przyrządze je według tego przepisu
OdpowiedzUsuńŚlinka mi cieknie bo uwielbiam wszelkie ryby i w każdej postaci. Nie mogę jednak jeść śmietany. Co prawda mógłbym zastąpić jogurtem, ale majonez odpada zdecydowanie.
OdpowiedzUsuń