Strony
▼
sobota, 27 grudnia 2014
Makowiec na kruchym cieście z kokosową kruszonką.
Witam już poświątecznie i zapraszam na obiecany makowiec z kokosową kruszonką. Bardzo smaczny, wilgotny, łatwy w przygotowaniu. Praktycznie bez wad, no może jest jedna - za szybko znika ze stołu - :)
Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 40x25 cm.)
Ciasto kruche:
- 20 dkg masła
- 37 dkg mąki
- 13 dkg cukru
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka śmietany
- szczypta soli
Masa makowa
- gotowa masa makowa 2 puszki, każda po 850 gram
Kokosowa kruszonka
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 200 gram wiórek kokosowych
Dodatkowo
- masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki
Wykonanie
Ciasto: Masło ucieram do białości, stopniowo dodaję, cały czas ucierając, cukier, jajka, przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, śmietanę i sól. Szybko zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na dno wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Wyrównuje i lekko na całej powierzchni nakłuwam widelcem. Na ciasto przekładam równo masę makową.
Na kruszonkę ubijam trzy białka, mieszam je z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Całość wylewam na masę makową.
Blaszkę z makowcem wkładam do średnio nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach z termoobiegiem ok.1 godzinę.
Gotowe ciasto zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.
Smacznego :)
Jaki pyszny makowiec :-) bardzo lubię ciacha z makiem :-)
OdpowiedzUsuńZ kokosową kruszonką musiał smakować zupełnie wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńMakowiec-ulubione ciasto mojego taty, muszę mu kiedyś zaserwować takie ciasto, na pewno będzie zadowolony :)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny :) Makowiec i kokos to naprawdę pyszne połączenie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń