Strony
▼
wtorek, 25 listopada 2014
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami.
Dzisiejszy obiad w zasadzie miał wyglądać inaczej, planowałam tradycyjne mielone z ziemniakami i brokułami na parze. Ale przypomniało mi się, że kiedyś właśnie z takich składników przygotowałam pyszną zapiekankę. Więc postanowiłam powtórzyć ją dziś i wcale nie żałuję, wyszła naprawdę znakomita.
Polecam :)
Składniki
- ziemniaki 1 kg
- mięso mielone ( u mnie z indyka ) 0.5 kg.
- brokuł średniej wielkości
- jajka 2 szt.
- ser żółty 15-20 dkg.
- śmietana 200 ml
- cebulka dymka z zieleniną
- czosnek 2 ząbki
- sól, czerwona, mielona papryka, majeranek
Wykonanie
Ziemniaki i brokuła gotuję, każde osobno w lekko osolonej wodzie, al dente, ziemniaki ok. 10 minut, brokuła ok. 3-5 minut. Odcedzam i studzę.
Mięso mielone przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekana cebulkę wraz z zieloną częścią, doprawiam solą. Mieszam do połączenia składników.
Naczynie żaroodporne smaruję przy pomocy pędzelka olejem, na spód układam pokrojone w plastry ziemniaki, posypuje je mieloną papryką i roztartym majerankiem,na ziemniaki rozkładam równo warstwę mielonego mięsa, na mięso układam różyczki brokułów. W miseczce roztrzepuję jajko ze śmietaną odrobinę solę i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach i wykładam na wierzch zapiekanki. Naczynie przykrywam pokrywką. Piekę ok. 60 minut w 170 stopniach przy włączonym termoobiegu. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę aby ser się ładnie zrumienił. Po wyjęciu z pieca pozwalam zapiekance chwilkę ( ok.5 minut ) odpocząć i dopiero wtedy nakładam na talerze.
Smacznego :)
Ps. Na drugim zdjęciu w tle widoczny mój osobisty pomocnik i degustator :)
( a ja go dopiero zauważyłam jak wczytywałam zdjęcia, eh :))
Witam wlasnie wykonalem Pani zapiekanke mam nadzieje ze bedzie smaczna pozdrawiam Mariusz...
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło... pozdrawiam :)
UsuńJa zaczynam robić ;) mam nadzieję że dziecko da mi dokończyć; )
OdpowiedzUsuń:) Na pewno, w sumie to dużo pracy z nią nie ma :)
UsuńSuper jutro ja zrobie☺☺☺☺
UsuńSuper jutro ja zrobie☺☺☺☺
Usuńi to jest Bardzo Dobry przepis . Krótko, zwięźle i na temat . Bez używania jakichś fixów czy innych gówien . Serdecznie pozdrawiam jestem w trakcie przyrządzania. Wiem że wyjdzie przepyszna
OdpowiedzUsuń