wtorek, 11 listopada 2014
Barszczyk czerwony z marynowanych buraczków.
Barszcz czerwony przygotowuję na różne sposoby, dziś proponuję chyba najlepszy z nich. Barszczyk z marynowanych buraczków. Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z buraczków przetworzonych w poprzednim sezonie. Polecam :)
Składniki
- słoik marynowanych buraczków*
- żeberka surowe wieprzowe ok. 30-40 dkg
- kawałek wędzonego boczku ( lub innej wędzonki )
- marchewka, pietruszka, kawałek selera
- cebula, czosnek
- ziele angielskie,listek laurowy
- domowa wegeta, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek
* przepis na buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.html
Wykonanie
Wypłukane żeberka wraz z wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka są w pół miękkie dodaję obrane i dowolnie pokrojone warzywa wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy warzywa i mięso jest już miękkie, do wywaru dodaję wyjęte ze słoiczka i pokrojone na ćwiartki buraczki marynowane,całość przyprawiam domową wegetą, roztartym majerankiem i mielonym kminkiem. Gotuję około 3 minuty i na koniec wlewam zalewę z buraczków. Mieszam i wyłączam gaz. Zupka jest gotowa.
Podaję z ziemniakami,jajkiem,lub uszkami.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
dziękuję za udział w akcji i kolejny ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)