Strony
▼
piątek, 5 września 2014
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką. Pyszne słodko - kwaśne.
Smakowite ciacho śliwkowe na kruchym spodzie posypane kruszonką. No co tu dużo pisać, bardzo smaczne, szybkie i szybko znika. Polecam :)
Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. )
śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg.
Ciasto
- 45 dkg mąki
- 20 dkg cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła 25 dkg
- 2 zółtka
- 1 jajko
- śmietana 2 łyżki
Kruszonka
- 14 dkg maki
- 10 dkg cukru
- 10 dkg masła
Dodatkowo
- bułka tarta, cukier, cukier puder do posypania
Wykonanie
Do przesianej mąki dodaję cukier, proszek do pieczenia i zimne masło, siekam nożem, wbijam jajko i żółtka dodaje śmietanę. Zagniatam ciasto. Zbijam w kulkę i wstawiam do lodówki na ok.30 minut. W międzyczasie przygotowuję kruszonkę: mąkę i cukier siekam z zimnym masłem, zagniatam i wstawiam do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę.
Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Śliwki posypuję delikatnie cukrem i bułka tartą. Na koniec na całośc ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożoną kruszonkę.
Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. 50 minut, do suchości patyczka.
Smacznego :)
Świetny wpis! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, wygląda identycznie jak ciasto mojego dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńsuper przepis niebo w ge... polecam szybko sie piecze
OdpowiedzUsuńSuper blog kulinarny. Bardzo często to zaglądam.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Pozdrawiam :)
UsuńCzy mogę użyć brzoskwiń (dostałam od sąsiadki😀), czy nie będą to za miękkie owoce?
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze nie robiłam tego ciasta z brzoskwiniami. Ale jeśli owoce będą twarde powinno się udać
Usuń