Strony
▼
niedziela, 31 sierpnia 2014
Szarlotka zawsze udana. Najlepsze ciasto z jabłkami.
Dziś dla odmiany coś słodkiego :) Pyszna szarlotka z przepisu mojej mamy i przez nią upieczona, świeżutka, pachnąca Polecam :)
Składniki
Ciasto
- 25 dkg. miękkiego masła roślinnego
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżki śmietany
Nadzienie
- 1 kg. jabłek
- 1-2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Nadzienie: jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub poszatkować, Wrzucić na rozgrzaną teflonowa patelnie, dodać cukier waniliowy i łyżkę cukru, mieszać, chwilę przesmażyć. Ostudzić.
Masło wyjąć z lodówki i zostawić aż osiągnie temperaturę pokojowa i zmięknie,białka oddzielić od żółtek ,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć przy pomocy miksera z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką.
Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę, wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Uwagi:
Mus jabłkowy przygotowuje wcześniej tzn.w sezonie jabłkowym,wtedy szarlotka jest naprawdę błyskawicznym ciastem, wystarczy przygtować ciasto otworzyć słoiczek i upiec :)
Oto przepis na mus jabłkowy w słoikach : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/domowy-mus-jabkowy-w-soikach-na-zime.html
Polecam :)
Uwielbiam szarlotkę ,wspaniałe ciasto.
OdpowiedzUsuńkocham szarlotki!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszła ta szarlotka, taka wysoka:)
OdpowiedzUsuńMmm, nie ma to jak mamine ciasto :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka jest rewelacja . Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńSzarlotka jest rewelacja . Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńSzarlotka rewelacja warto wypróbować . :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńSzarlotka jest rewelacja warto wypróbować . Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńa na jakiej wielkości blaszkę jest ta porcja?
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję :) pozdrawiam
Blaszka 20x35 cm. Pozdrawiam :)
UsuńSzarlotka rewelacja :) polecam
UsuńJakiej śmietany? ???
OdpowiedzUsuńŚmietana zwykła z kubeczka 18%.
UsuńWitam! Proszę mi powiedzieć czy to ciasto można również upiec np. ze śliwkami? Czy śliwki można ułożyć na wierzch ciasta i lekko je docisnąć?
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie :-)
Tak ze śliwkami też bedzie bardzo dobre, ja ostatnio jabłka zamieniałam na gruszki Pozdrawiam :)
UsuńPrzepyszna, dodalam cynamonu do jabłek i galaretkę cytrynową, zrobiłam lukier cytrynowy. Moim zdaniem trochę słodka następnym razem dam mniej cukru. Polecam, cudo....
OdpowiedzUsuńKolejny przepis, który wpisuję do swojego kulinarnego notesu :-)
OdpowiedzUsuńWitam.. czy nadzienie jabłkowe wykładamy w środek, czy na wierzch też?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNadzienie wykładamy w srodek
UsuńPrzepis zapisany w zeszycie i napewno go przetestuję. Ciasto wygląda super.
OdpowiedzUsuń