środa, 21 maja 2014
Pieczarkowo-serowe kotleciki z piersi kurczaka. Smaczne i delikatne.
Delikatne, chrupiące a przy tym bardzo soczyste kotleciki z piersi kurczaka wzbogacone serem i pieczarkami bardzo zyskują na smaku. Przygotowuję je dość często, naprzemiennie z kotlecikami serowymi ( tu przepis : klik ) , szybko się je robi, szybko znikają, co świadczy, że wszystkim bardzo smakują.
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- ser żółty w kostce ok.10 dkg
- pieczarki 6 większych szt.
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- czosnek granulowany
- domowa wegeta
Wykonanie
Piersi z kurczaka myję, osuszam, wycinam zbędne chrząstki i żyłki. Mięso kroję w bardzo drobną kosteczkę, przekładam do miski .Do miski z mięsem ucieram na tarce z dużymi oczkami ser żółty i surowe pieczarki, wbijam dwa jajka, dodaję obie mąki, wegetę i spora ilość czosnku. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą.
Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju. Na patelnię nakładam łyżką masę formując delikatnie przyklepane kotleciki. Smażę z obu stron do zrumienienia. Jakieś 10 minut na średnim ogniu.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Super pomysł, kotleciki wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
I pysznie smakują. Dziękuję i pozdrawiam :)
Usuńmniam
OdpowiedzUsuńRobię takie ale bez pieczarek za to z majonezem też pycha. Jednakowoż czas spróbować nowego wariantu :) Dziękuję za podpowiedź.
OdpowiedzUsuńczy kotleciki nie "rozlecą się" podczas smażenia? miałam kiedyś problem z podobnym przepisem :)
OdpowiedzUsuńWitam. Nigdy mi się nie rozleciały, proszę zrobić w/g przepisu i się udadzą :) Pozdrawiam :)
UsuńDziekuje za przepis :) wszystkim domownikom baaaardzo smakowalo :)
OdpowiedzUsuńPyszne kotleciki,dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis :) wszystkim domownikom baaaardzo smakowalo :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Pozdrawiam :)
Usuńnie no zajebiste
OdpowiedzUsuńjakież apetyczne:)
OdpowiedzUsuńA można by piersi zamrozić i zatrzeć na tarce?
OdpowiedzUsuńNie polecam, lepiej świeże posiekać . Pozdrawiam :)
UsuńJA też mam ten przepis są pycha
OdpowiedzUsuńz czym to się zajada ?
UsuńDowolnie, u mnie najczęściej z pieczonymi ziemniakami i surówką. jaz zwykłe kotlety i inne mięsa.
UsuńBardzo dobry pomysł na obiad, kotleciki smakowały. Sugerowałabym jednak, aby nie dodawać więcej mąki niż podano w przepisie. Natomiast starte pieczarki z uwagi na dużą ilość wody, trochę je odcisnąć i wówczas nie potrzeba już dodawać mąki. Ja usmażyłam pierwszą partię kotletów dokładnie jak w przepisie tzn.formowałam na patelni łyżką przyklepując kotleciki. Jednak wychodziły mi nie zbyt równe i przyklejały się do łyżki. Następną partię smażyłam oprószone tartą bułką wymieszaną z mąką. Kolejną partię zrobiłam oprószone tylko tartą bułką. Moim zdaniem te oprószone bułką wyszły najlepsze, ponieważ lepiej się zrumieniły i w smaku też wydawały się lepsze. Ponadto jak na mój smak to dodanie troszkę pieprzu wyostrzyło by ich smak. Ale to już kwestia gustu. Dziękuję pięknie za pomysł i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńInnowacje jak najbardziej wskazane. Cieszę sie, że kotleciki smakowały :) Pozdrawiam :)
Usuń