niedziela, 18 maja 2014

Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie.






Sezon na młoda kapustkę w pełni, więc wykorzystuję ją w mojej kuchni jak tylko mogę. Ostatnio była młoda kapusta duszona na maśle z pomidorami , a dziś przygotowałam pyszny bigos wzbogacony smakowitymi dodatkami. Taki bigos jest bardzo treściwy, doskonale nadaje się na obiad jak i na kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :)

Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób )
- dwie główki młodej kapusty
- 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy
- 20 dkg. boczku wędzonego
- kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie )
- 25 dkg. pieczarek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony

Wykonanie.
Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę ). Do kapusty dodałam listek laurowy i ziele angielskie i powolutku gotowałam na wolnym ogniu. Boczek pokroiłam w kosteczkę, kiełbasę w ćwierć plasterki. Na suchej patelni teflonowej podsmażyłam boczek, jak się wytopił dodałam kiełbaskę. W osobnym rondelku podsmażyłam pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy kapusta była już w półmiękka, dodałam do niej podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam kminkiem mielonym.
Ja do swojego bigosu dodałam jeszcze kawałek pieczonej karkówki,który został mi z dnia poprzedniego, wzbogacił on smak potrawy. Po skosztowaniu dania uznałam, że nie trzeba go dosalać, ale to oczywiście zależy już od smaku każdego z nas. Zawsze bigos można posolić i popieprzyć już na talerzu :)
Smacznego :)





Nowalijkowe Kucharzenie

5 komentarzy:

  1. Wspaniały ten bigos, super pomysł.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, był naprawdę wspaniały.Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jedno z moich ulubionych dań

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a takie smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale w tym letnim bigosie konieczny jest duży pęczek posiekanego koperku, wtedy dopiero jest idealny smak i aromat. Autorce dzięki za przypomnienie tej wspaniałej potrawy:)

    OdpowiedzUsuń