Strony

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Wątróbka indycza smażona z cebulką





Wątróbka przygotowana w ten sposób jest bardzo delikatna, idealnie wysmażona. Trzeba trzymać się tylko jednej zasady, aby smażyć ja na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Smakuje zarówno jako danie obiadowe np.z ziemniakami i surówką, lub jako kolacja podana z pajdą świeżego chleba.

Składniki
- wątróbka z indyka 60 dkg.
- duża cebula
- olej
- domowa wegeta
- sos sojowy

Wykonanie
 Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam.Kroję na mniejsze podłużne kawałki.Cebulę kroję w półplasterki.Na patelni rozgrzewam niewielka ilość oleju. Zmniejszam gaz i delikatnie podsmażam cebulkę, aby była miękka, ale nie zbrązowiała. Następnie podwyższam gaz na pełny ogień, dodaję wątróbkę.( uwaga pryska ) Smażę wszystko dosłownie 4-5 minut, mieszając. Aż wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam wegetą i kropię sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze.
Podaje oczywiście na ciepło :) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz