sobota, 23 sierpnia 2014

Zapiekane ziemniaki z jajkami i zieloną cebulką. Błyskawiczne, smaczne danie.







Kolejne bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu danie. Ziemniaki najlepiej ugotować wcześniej, lub zostawić sobie z poprzedniego dnia.
Polecam :)

Składniki ( dla 2 osób )
- ugotowane ziemniaki ok.4-5 sztuk
- jajka surowe 4 szt.
- zielona cebulka ( z braku może być szczypiorek lub inna zielenina )
- masło
- czerwona mielona papryka
- czosnek granulowany

Wykonanie
Na dużej patelni rozgrzewam łyżkę masła, ziemniaki kroję w średniej wielkości plasterki i obsmażam do zrumienienia. Kiedy są rumiane posypuje je mielonym czosnkiem i papryką. Mieszam, wbijam jajka, mieszam, kiedy jajka się zetną dodaje sporo zielonej cebulki. Mieszam i gotowe :)
Podaje z maślanką, kefirem lub kwaśnym mlekiem.
Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Nasze ulubione o każdej porze roku, bo proste i baaardzo smaczne. Tyle że smażone na skwarkach ze słoninki lub boczku, albo na obojgu z dodatkiem cebuli.Do jajek daję sól, pieprz, trochę mleka lub wody, posiekany szczypior i koperek. Oczywiście, że kefir czy maślanka obowiązkowo jako dodatek. No a do tego pomidory z cebulką i gęstą śmietaną to już jak w raju ;)

    OdpowiedzUsuń