piątek, 24 marca 2017

Pasztet drobiowy z pieczarkami. Pasztet z udek kurczaka.


Bardzo smaczny i aromatyczny a przy tym niedrogi i łatwy w wykonaniu pasztet.  Doskonały na zbliżające się Święta i na co dzień. Polecam :)

Składniki ( na keksówkę 24x10 cm )
- 4 udka z kurczaka
- 30 dkg pieczarek
- 1 większa marchewka lub dwie mniejsze
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- mała czerstwa bułeczka
- 2 jajka
- 5 dag masła
- łyżka oleju
- pół łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
- bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie
Udka wraz z obraną marchewką i cebulą gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy mięso jest miękkie wyjmuję je z wywaru, studzę ( marchew i cebulę też ) i oddzielam od kości.
Pieczarki kroję na ćwiartki i smażę na łyżce oleju, chwilę do odparowania wody.
Obrane mięso, marchewkę, cebulę i usmażone pieczarki, oraz namoczoną w pozostałym wywarze czerstwą bułkę mielę w maszynce do mielenia mięsa.( Można dwukrotnie pasztet będzie bardziej gładki.)  Do zmielonej masy dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, stopione masło, majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Dokładnie wyrobioną masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszkę. Pasztet wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50-60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Upieczony wyjmuję z piekarnika, jeszcze ciepły zawijam w folię aluminiową i ostudzony przekładam do lodówki. Podaję na zimno, cienko pokrojony z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)



15 komentarzy:

  1. Taki pyszny pasztecik od razu kojarzy mi się ze Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pasztety, te domowe smakują najlepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy pasztecik jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... ten pasztet musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A mozna zrobic w melakserze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam malaksera, ale myślę że tak, jeśli tylko zmieli tak dobrze jak maszynka to jak najbardziej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Już nie pamiętam kiedy ostatnio piekłam pasztet :(

    OdpowiedzUsuń
  7. A udka pełne czy tylko pałki??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełne, całe udka, raczej większe. Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. wygląda pysznie, mam zapisany podobny przepis do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  9. A bez termoobiegu wydłużyć czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia raczej ten sam, ale piekłabym w troszkę większej temperaturze tzn. ok. 180 - 190 stopni. Trzeba pod koniec sprawdzać. Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Udka razem ze skórą zmielić ?

    OdpowiedzUsuń