piątek, 30 maja 2014

Sałatka z zupek chińskich z wędzonym filetem i papryką. HIT na IMPREZY.







Bardzo smaczna sałatka, świetnie pasuje na rodzinne przyjęcia, wszelkiego rodzaju imprezy, czy spotkania przy grillu. Przygotowuje się ją dość szybko, tylko trzeba to zrobić odpowiednio wcześniej, bo sałatka musi " poleżakować" w lodówce co najmniej 2 godzinki, aby makaron zmiękł, a smaki się przegryzły :)

Składniki
- zupki chińskie 2 opakowania
- pierś wędzona z kurczaka 30 dkg
- papryka 2 szt.( najlepiej dwa kolory : czerwona i zielona )
- ogórki konserwowe 2 szt.większe, lub 3 mniejsze
- kukurydza mała puszka
- zielona cebulka
- jajka ugotowane na twardo 2 szt.
- majonez, śmietana,
- sól, pieprz, domowa wegeta

Wykonanie
Pierś wędzoną, obie papryki, ogórki konserwowe i ugotowane jajka kroję w drobna kosteczkę, dodaję odsączoną kukurydzę i posiekaną zieloną cebulkę. Makaron z zupek chińskich kruszę na drobne kawałki i wrzucam do sałatki, dodaję trzy łyżki śmietany i sześć łyżek majonezu, doprawiam wegetą delikatnie pieprzem. Jeśli dodaję wegetę nie dodaję już soli i odwrotnie. Sałatkę dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję i znów mieszam, jeśli jest za sucha ( makaron podczas zmiękczania mocno wpija mokre dodatki ) dodaję jeszcze łyżkę majonezu i śmietany. Mieszam i sałatka jest gotowa.
Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Bez gotowania tez makaron?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tego makaronu się nie gotuje, po dwóch godzinach leżakowania w lodówce zmięknie pod wpływem sosu i innych składników sałatki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. dajesz sam makaron czy te przyprawy z zupki tez?

    OdpowiedzUsuń