sobota, 17 maja 2014
Murzynek z polewą. Smaczne, szybkie, ulubione ciasto.
Tradycyjny murzynek, to najbardziej ulubione ciasto w moim domu. Piekę go dość często i jeszcze się nam nie znudził, zawsze znika do ostatniego kęsa. Ciasto szybkie i proste w wykonaniu a przy tym bardzo smaczne.
Polecam :)
Składniki ( na tortownicę 23 cm.)
- margaryna kostka 25 dkg.
- mąka 2 szklanki *
- cukier 1,5 szklanki
- kakao 3 łyżki
- jajka 4 sztuki
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- cukier waniliowy
- 10 łyżek wody
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.
* szklanka = 250 ml.
Wykonanie
Margarynę, 6 łyżek wody, cukier i kakao wkładam do garnka i podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotuję trzy minuty. Odlewam około pół szklanki masy na polewę, resztę studzę. Kiedy masa wystygnie dodaje do niej 4 łyżki wody, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam mikserem. W osobnym naczyniu ubijam na sztywno pianę z białek. Pianę przekładam do ciasta i mieszam bardzo delikatnie łyżką. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Wkładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, jeśli ciasto jest upieczone to wykładam do ostudzenia. Polewę delikatnie podgrzewam w mikrofalówce ( około 15 sekund ) i rozprowadzam na całości ciasta. Czasem posypuje kokosem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
A ja nigdy zwykłego murzynka nie piekłam... Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam upiec, naprawdę smaczny i zawsze się udaje. Pozdrawiam :)
UsuńDzięki za przypomnienie przepisu :) murzynka pieklam ostatnio 35 lat temu :) znałam na pamięć przepis lecz niestety po latach niepieczenia ulotnił się z pamięci :)
UsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam:)
Cieszę się,że Ci się podoba. Pozdrawiam :)
Usuńw jakiej blaszce piecze się to ciasto?
OdpowiedzUsuńWitam :) Obok składników jest napisane. Ciasto na tortownicę 23 cm.Pozdrawiam.
UsuńNie urosło ;(
OdpowiedzUsuńPrzykro mi Kaju, że nie urosło... może w za niskiej temperaturze piekłaś lub za krótko... ciężko powiedzieć piekarniki są różne... zachęcam spróbować jeszcze raz to naprawdę bardzo proste i niezawodne ciasto.. jedno z pierwszych jakie piekłam będąc jeszcze nastolatką i odpukać zawsze wyrasta :) Pozdrawiam :)
UsuńPyszna
OdpowiedzUsuńPyszna
OdpowiedzUsuń